
Výroba jahodového sirupu.
Mateřskou školu navštívil kolega pana Macouna – pan Radek Zámiš, aby spolu s dětmi vyrobili jahodový sirup. Na úvod byli všichni poučeni o bezpečnosti práce, neboť se celý proces výroby sirupu, včetně vaření na velkém elektrickém vařiči, prováděl ve třídě.
Nejdříve jsme si s dětmi řekli něco o ovoci, ze kterého se sirupy vyrábějí, co je potřeba, aby ovoce narostlo, jaké ovoce jim chutná a co je potřeba udělat před tím, než se ovoce sní. Nejprve jsme jahody „odšťopkovali“, opláchli pod vodou, dali do velkého hrnce a nalili potřebné množství vody. Hrnec jsme umístili na elektrický vařič a míchali, aby se jahody nepřipálily. Po krátkém povaření bylo nutné jahody rozmixovat a postupně přidávat cukr a kyselinu citronovou. Poté se vše nechalo důkladně provařit za občasného míchání. Když byl sirup hotov, tak jsme provedli ochutnávku pěny, která se při vaření sirupu vytvořila a i samotného sirupu. Všem moc chutnal. Posledním krokem bylo stáčení horkého sirupu do skleniček. Při odchodu ze školky si všichni odnesli skleničku jahodového sirupu hrdě domů. Všem se akce líbila a panu Zámišovi moc děkujeme.